Sari la conținut
Birouri, cum trebuie iluminate spațiile de lucru în mod eficient

Birouri, cum trebuie iluminate spațiile de lucru în mod eficient

Birouri, cum trebuie iluminate spațiile de lucru în mod eficient. Iluminatul birourilor e mai complicat decât se poate crede la prima vedere.

Trebuie să facă ceea ce este evident, să ofere lumină. Cu toate acestea, ar trebui să îndeplinească și alte câteva sarcini. Iluminatul de birouri proiectat corect:

  • oferă confort vizual;
  • îmbunătățește performanța;
  • ajută la menținerea siguranței în incintă.

Dacă utilizați LED-uri într-o manieră bine planificată, o iluminare bună poate reduce și costurile de funcționare ale unei clădiri. Cum realizați acest lucru, s-ar putea să vă întrebați. Citiți mai departe acest articol de blog pentru a afla.

Sisteme de iluminat pe bază LED pentru birouri

Iată tot ce trebuie să știți pentru a oferi iluminat pentru birouri care depășește standardele.

Niveluri ușoare

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie să le cunoașteți atunci când proiectați un plan de iluminare este nivelul dorit de lumină.

Planurile de iluminat vă vor arăta cât de echilibrată și chiar de luminată este o anumită încăpere.

Uniformitate

În plus față de atingerea unui nivel specific de lumină, lumina din birouri ar trebui să aibă o distribuție uniformă. Pentru a măsura acest lucru folosim termenul de uniformitate.

Uniformitatea e definită ca raportul dintre nivelurile minime de iluminare dintr-o zonă și nivelul mediu de iluminare din același spațiu.

Este modul în care determinăm cât de uniformă este distribuită lumina într-un spațiu.

Pentru birouri vă recomandăm să vizați un raport de cel puțin 0,60. Acesta e nivelul minim la care angajații nu vor observa o diferență între nivelurile de iluminare.

Cu toate acestea, creșterea raportului la 0,65 va îmbunătăți foarte mult uniformitatea. Îi va ajuta pe angajații care au o vedere mai puțin perfectă.

Evitarea excesului de lumină în birouri

Indiferent de utilizarea dorită, unul dintre obiectivele iluminării e întotdeauna reducerea orbirii. Iluminatul ar trebui să fie un avantaj pentru spațiu. Însă, atunci când se transformă într-o strălucire, devine o durere de cap, la propriu.

Deși reducerea excesului de lumină este importantă în orice decor, este deosebit de importantă pentru iluminatul birourilor și al altor spații de lucru asemănătoare.

De obicei, într-un mediu de birou majoritatea angajaților vor petrece opt ore sub lumini, privind în computere. Acest lucru este extrem de obositor pentru ochi. Situația poate deveni destul de gravă și poate duce la probleme de vedere.

Pentru a evita oboseala ochilor, durerile de cap, de gât și umeri trebuie să aveți un plan de iluminare conceput pentru a combate activ excesul de lumină.

Ce este efectul de strălucire orbitoare?

A înțelege ceea ce este strălucirea orbitoare și cauzele de producere e esențială pentru reducerea acesteia. Strălucirea orbitoare e un fenomen cauzat de surse de lumină puternice sau contraste de luminozitate extremă în câmpul vizual.

Strălucirea orbitoare este cel mai adesea cauzată de suprafețele reflectorizante. Este prezentă în jurul unor lucruri precum ferestrele, paginile de revistele lucioase, ecranele computerului sau iluminatul proiectat și instalat incorect.

Există două tipuri de strălucire orbitoare: directă și indirectă. Vom prezenta diferențele lor mai jos.

1. Echipamente împotriva strălucirii orbitoare indirecte și ecranele de afișare

În zilele noastre ar fi extrem de neobișnuit să găsim birouri cu doar câteva computere. Și, deși sunt un instrument indispensabil, ele provoacă unele probleme.

Ecranele pot produce ceva numit strălucire indirectă din cauza suprafețelor strălucitoare și reflectorizante. Acest lucru poate provoca disconfort utilizatorilor și poate facilita dezvoltarea problemelor de vedere.

Pentru a preveni asta există o limită maximă de luminare pentru corpurile orientate în jos. O valoare de 1500cd/m2 pentru ecranele cu luminanță medie și 3000cd/m2 pentru ecranele cu luminanță mare.

2. Unified Glare Rating (UGR): strălucire orbitoare directă

Așa cum am discutat mai sus, strălucirea e un fenomen vizual ce face dificilă vizualizarea la lumină puternică. Există două soiuri diferite de strălucire, deși se suprapun adesea.

Strălucirea directă e tipul care vă afectează activ vederea într-un mod negativ. De asemenea, este tipul de strălucire care vă va face să vă închideți ochii sau să vă întoarceți privirea.

Acest tip de orbire se măsoară prin Unified Glare Rating (UGR). UGR e metoda utilizată pentru calcularea strălucirii de la corpurile de iluminat, a razelor solare care pătrund prin ferestre și a altor lumini puternice.

Evaluarea UGR ajută la determinarea probabilității ca un corp de iluminat să provoace disconfort vizual. Clasificarea UGR variază de la 5 la 40, cu 5 reprezentând cea mai mică valoare și 40 pe cea mai mare.

În zonele de birouri vă sugerăm să mențineți un UGR sub 19. În zonele mai puțin ocupate, cum ar fi coridoarele și camerele pentru pauze, UGR poate varia undeva între 19 și 25.

Cu toate acestea, dacă există mulți oameni în vârstă în zonă, vă sugerăm o valoare UGR semnificativ mai mică de 16. Mai ales dacă vor scrie, citi sau vor efectua activități de tastare.

Iluminare pe pereți și plafoane în birouri

În același mod în care iluminarea unei zone cu activitate este importantă, iluminarea suprafețelor care o înconjoară are, de asemenea, un impact semnificativ asupra confortului vizual.

În general, pentru un cadru de birou, vă recomandăm ca valorile de iluminare pentru pereți să fie de aproximativ 5 fc lux și iluminarea pentru plafoane de 30 lux.

În plus, uniformitatea trebuie să fie egală sau mai mare de 0,10. Cu cât nivelul de iluminare ale tavanelor și pereților este mai mare, cu atât vor fi mai confortabili oamenii.

Poate că era acceptabil cândva să decideți câți lumeni doriți și apoi să inserați corpurile de iluminat pentru a atinge nivelurile de lumină dorite. Cu toate acestea, în zilele noastre nu mai este cazul pentru astfel de abordări.

Birourile moderne au zone distincte care necesită diferite niveluri de iluminare. Datorită introducerii computerelor există și o strălucire care trebuie să fie luată în considerare.

Iluminarea neuniformă permite oamenilor să creeze iluminat personalizat pentru zonă. Astfel, ajută la economisirea facturilor de energie electrică prin reducerea consumului de electricitate.

Societatea de Inginerie a Iluminării din America de Nord: niveluri recomandate pentru iluminare

Pentru a determina nevoile de iluminare neuniforme ale spațiului dvs. va trebui mai întâi să începeți cu o măsurare uniformă a iluminatului. După aceea, puteți să utilizați formule suplimentare pentru a ține cont de aspecte precum cavitățile de iluminare și obstacolele.

Metoda lumenului vă permite să aflați gradul anticipat de iluminare uniformă pe un plan orizontal fictiv. De exemplu la aproximativ 1 metru de la podea, înălțimea medie a desktopului.

Coeficienții de utilizare (CU)

CU este procentul de lumeni ce părăsesc corpul de iluminat față de cei care ajung efectiv pe suprafața de lucru. Spre deosebire de alte ecuații, aceasta descrie lumina care părăsește direct corpul și lumina care este reflectată.

Situația este afectată de mai multe aspecte:

  1. tipul unei unități de iluminat, eficiența acesteia și modelul de distribuție;
  2. cât de reflectorizante sunt suprafețele încăperii. Cu cât sunt mai reflectorizante, cu atât este mai probabil ca lumenii lămpii să ajungă pe suprafața de lucru;
  3. înălțimea la care sunt montate corpurile de iluminat. Cu cât sunt montate mai sus, cu atât e mai mare spațiul dintre lumină și suprafața de lucru. În consecință, sunt mai multe șanse ca pereții să „absorbă” lumina;
  4. dimensiunea camerei. Cu cât camera e mai mare, cu atât veți avea nevoie de mai multe lumini. Înseamnă mai multă suprapunere a luminii, ceea ce înseamnă un nivel de lumină mai ridicat. O cameră mai mare oferă mai puține oportunități pentru ca lumina să fie absorbită de pereți;
  5. proporțiile camerei. Colțurile ciudate și culoarele înguste vor avea un impact semnificativ asupra CU.

Factorul de pierdere a luminii din birouri

Acesta este ultimul lucru pe care trebuie să-l știți pentru a planifica o distribuție neuniformă a iluminatului și poate cel mai important.

Din secunda doi după ce este aprins un corp de iluminat acesta va începe să piardă lumeni. Acest lucru se întâmplă cu toate tipurile de becuri, LED-urile având cea mai lungă durată de viață a lumenului consistent.

Din această cauză va trebui să vizați un nivel de iluminare primară mai mare decât nivelul minim specificat. Factorul de pierdere a luminii este cauza acestei reduceri a calității.

Factorul este proporția celui mai scăzut nivel de iluminare înainte ca orice acțiune de restaurare să fie luată. Cum ar fi înlocuirea lămpilor la nivelul primar de lumină.

Factorul este rezultatul final al tuturor elementelor care au un rol în pierderea luminii. Acești factori sunt clasificați în două grupuri: nerecuperabil și recuperabil.

Sunteți în căutarea unor servicii SEO sau vă doriți oferte link building? Intrați în contact cu noi pentru a afla cum vă putem ajuta!

Înapoi sus