Sari la conținut
Fișier de imagine, formate comune și când să le folosești

Fișier de imagine, formate comune și când să le folosești

Un fișier de imagine poate avea diferite formate. Folosirea unui anumit format pentru un fișier de imagine este dictată de necesitatea obiectivului. Contextul dictează și formatul unui fișier. Cu ajutorul unor imagini cu un format potrivit, poți obține eficient SEO organic. Îndeosebi pentru viteza website-ului.

Introducere format fișier de imagine

Imaginile vor fi mereu în tendințele SEO. Au fost, sunt în tendințe SEO în 2020 și vor fi pe mult timp înainte un aliat de încredere. O imagine poate crește interacțiunea vizitatorilor cu informația oferită acestora.

Lumea formatelor de fișiere de imagine poate fi copleșitoare. Dar cunoașterea  formatelor, de la JPEG până la PNG este esențială pentru reclame și promovare. În calitate de proiectant, una dintre cele mai frecvente întrebări pe care vi le veți pune este „Ce format de fișier doresc?”.

Cu o gamă atât de diversă de opțiuni și nume nu este de mirare că formatele de fișiere cu imagini îți pot crea dificultăți la început.

Utilizarea unui format de fișier de imagine greșit poate fi dezastruoasă. Formatul nu te ajută, chiar dacă ai una dintre cele mai performante camere. Pentru ce veți utiliza în cele din urmă imaginea va determina în mare măsură alegerea formatului de fișier.

Întrebați-vă de ce calitate aveți nevoie, dacă imaginea va fi redimensionată, cât de repede trebuie să o încărcați, dacă trebuie să o deschidă și alții și cât de mult spațiu aveți pentru lucru.

Acest articol explică noțiunile de bază despre formatul unui fișier de imagine. Enumeră 10 dintre cele mai comune formate pe care este posibil să le întâlniți. Dar înainte de a trece la diferitele tipuri de fișiere, vom arunca o privire asupra diferențelor dintre imaginile raster și vector.

Raster vs imagini vectoriale pentru un fișier

În linii mari, puteți separa fișierele de imagine în două tipuri majore – raster și vector. Ambele pot fi produse pe computere și sunt la fel de utile în situațiile potrivite. Dar, există unele diferențe mari între cele două.

Imaginile raster sunt mai rapide și uneori sunt denumite bitmap. Sunt bazate pe pixeli, ceea ce înseamnă că imaginea este compusă dintr-o grilă de pixeli, formând colectiv o imagine mai mare. Puteți observa acest lucru prin mărirea oricărei imagini fotografice în format tipărit sau digital. Veți vedea o mulțime de pătrate colorate (RGB în digital și CMYK în tipar).

Imaginile raster sunt utilizate pentru imagini complexe, care au gradiente netede de culoare și margini nedefinite, cum ar fi fotografii. Dezavantajul este că acestea depind de rezoluție, suferă de degradare a imaginii și pierdere de detalii atunci când este redusă imaginea. Imaginile raster pot fi descrise ca fiind „pierdute” sau „fără pierderi”. Acești termeni se referă la compresia pe care o folosesc.

Compresia „pierdută” elimină pixeli pentru a produce o potrivire apropiată a imaginii. În timp ce, „fără pierderi” utilizează reproduceri exacte ale imaginii originale. Formate de fișiere raster comune includ JPEG, PSD, PNG și TIFF.

Imaginile vectoriale sunt calcule matematice, redate sub formă de căi geometrice, create doar pe computer. Deoarece forma lor este definită de un set de parametri matematici, aceștia pot fi scalați în sus și în jos, fără a pierde calitatea.

În consecință, veți găsi adesea că acestea sunt utilizate pentru logo-uri, pictograme și fonturi, care se așteaptă să fie flexibile, având în vedere orice situație. Exemple de formate de fișiere vectoriale sunt AI, EPS și SVG.

Cele mai frecvente formate pentru un fișier de imagine

Pentru multe companii SEO aceste informații sunt importante. O ofertă de servicii SEO necesită și cunoștințe de web design pentru o optimizare eficientă. Importanța imaginilor nu poate fi negată pentru o strategie SEO. Mai ales că, o parte importantă de promovare web este reprezentată de secțiune de blog a unui website.

O cercetare de cuvinte cheie se materializează în conținut online. Conținutul text poate fi ajutat enorm de imagini potrivite cu un format corect.

Cel mai comun format pentru un fișier de imagine: JPEG

UTILIZAT PENTRU: Realizarea fotografiilor în cameră, încărcarea pe web, partajarea pe rețelele de socializare. Poate fi utilizat pentru imprimare, atât timp cât este în etapa finală și nu este necesară o editare ulterioară.

PRO: Folosit pe scară largă și compatibil cu majoritatea software-lor. Dimensiune redusă a fișierului, astfel încât economisiți spațiu pe cardurile de memorie. Oferă un anumit control asupra cantității de compresie.

CONTRA: Compresie pierdută. Suferă de degradarea generațională, unde o imagine este editată și salvată în mod repetat. Straturile sunt aplatizate, deci nu se pot întoarce și edita. Nu economisește transparența.

JPEG-urile sunt „albul feliat” al imaginii. Este cel mai comun și mai răspândit format, atât în toate tipurile de camere, cât și pe internet. Folosesc „compresia cu pierderi” pentru a elimina pixeli nedoriți și pentru a realiza dimensiuni mai mici de fișiere.

JPG și JPEG sunt extensii de fișiere acceptabile și schimbabile – un artefact al rivalității Windows vs. Mac în curs de desfășurare. (Nu trebuie confundat cu JPEG 2000, un format actualizat, dar rar folosit).

TIFF

UTILIZAT PENTRU: Grafică de înaltă calitate – popular în industria editorială și pentru artiști grafici. De asemenea util pentru editarea și arhivarea fotografiilor.

PRO: Format fără pierderi. O varietate de opțiuni de compresie. Poate avea mai multe pagini și păstrează straturile. Suportat de o mulțime de aplicații. Poate salva imaginile cu transparență.

CONTRA: Mărimi de fișiere foarte mari, mai mari decât RAW și JPEG. Nu toate aplicațiile acceptă TIFF-uri cu mai multe pagini.

TIFF este un container grafic fără pierderi. Înseamnă că, nu comprimă imagini și nu pierde nicio informație (dacă nu este necesar în mod special). Acest lucru produce imagini de înaltă calitate, cu dezavantajul de dimensiuni mai mari de fișiere.

PNG

UTILIZAT PENTRU: Cel mai popular pentru utilizare pe web. Optimizat pentru ecran, deci nu este ideal pentru imprimare.

PRO: Acceptă mai multe culori decât GIF. Compresează fără a pierde calitatea. Poate salva imaginile cu transparență.

CONTRA: Mărimi mai mari de fișiere decât jpgs. Limitat la spațiul de culoare RGB.

Proiectat inițial pentru a înlocui GIF-urile (vezi mai jos), PNG este un alt format conceput pentru compresia imaginilor fără pierderi. Îl face bun pentru fotografii și documente text.

GIF

UTILIZAT PENTRU: Imagini web, în special bannere și memorii animate.

PRO: Încărcare rapidă. Poate fi animat. Fără pierderi. Dimensiune mică de fișier. Poate salva imaginile cu transparență.

CONTRA: Paleta de culori limitată (maxim 256). Nu acceptă CMYK. Multă vreme nu a fost lipsit de brevete, aspect ce este soluționat acum.

GIF (pronunțat aparent jif) a fost folosit pe internetul timpuriu datorită capacității sale de a comprima imaginile în dimensiuni foarte mici de fișiere. Ulterior a fost depășit de JPEG-uri, dar și-a găsit nișa în anunțurile banner și în meme-urile de social media.

PSD

UTILIZAT PENTRU: Crearea de proiecte tip Photoshop tipărite sau digitale. Editare foto. În aceste zile, o mulțime de imprimante vor accepta PSD.

PRO: Acceptă transparențe. Salvează orice modificări sau ajustări. Poate lucra cu imagini vectoriale și raster.

CONTRA: Nu este bun suport pentru web sau imprimante. Poate crește rapid în dimensiuni mari de fișiere.

Un format de imagine cu mai multe straturi care înseamnă literalmente Photoshop Document. PSD-urile sunt extrem de versatile și permit salvarea și reîntoarcerea editării mai târziu.

RAW

UTILIZAT PENTRU: Fotografie profesională, în care fotografii doresc să efectueze propriile modificări.

PRO: Foarte bun pentru editare foto, deoarece păstrează toate informațiile la o calitate superioară.

CONTRA: Dimensiuni mari de fișiere, astfel încât umple mai rapid cardul de memorie decât alte formate de fișiere de imagine. Nu este compatibil cu toate software-urile de editare foto. Este posibil să fie nevoie de prima conversie. Multe imprimante nu vor accepta RAW.

Camerele digitale oferă aceasta ca cea mai apropiată alternativă la calitatea filmului. RAW este necomprimat și neatins de aparatul foto, ceea ce înseamnă o pierdere minimă de informații. Fiecare marcă de cameră are propria versiune de RAW (cum ar fi CR2, NEF, DNG) și toate sunt similare, în ciuda utilizării de extensii diferite de fișiere.

EPS

UTILIZAT PENTRU: Lucrări de artă vectorială, ilustrații, logo-uri, icoane.

PRO: Poate fi folosit la orice dimensiune. Format larg universal, astfel încât poate fi vizualizat în multe aplicații. Poate fi transformat cu ușurință în grafică raster.

CONTRA: Poate fi editat doar în anumite aplicații ilustrative. Unele imprimante pot avea probleme cu fișierele eps. Poate conține adesea o imagine raster, deghizată într-un fișier vectorial. Nu mai este în dezvoltare.

EPS este un standard grafic vectorial, acceptat de majoritatea aplicațiilor ilustrative. Poate conține grafică vectorială, imagini raster sau text.

SVG

UTILIZAT PENTRU: Este bun pentru design-uri web responsive. Import în software 3D.

PRO: Permite vector, raster și text. Poate fi interactiv și include animație. Rămâne clar când este redimensionat, deci poate optimiza dimensiunea fișierului. Poate fi adăugat direct la HTML fără legătură de imagine și stilat cu CSS. Poate fi căutat ușor, indexat și comprimat.

CONTRA: Nu este bun pentru imagini cu o adâncime de culoare mare. Nu este optimizat pentru imprimare.

Imaginea vectorială este bazată pe XML pentru grafică 2D și publicare web. De asemenea, SVG-urile sunt utile pentru importarea graficelor din aplicațiile de ilustrare 2D în software de modelare 3D, cum ar fi Blender.

PDF

UTILIZAT PENTRU: Documente. Adesea preferat de imprimante.

PRO: Poate afișa grafică vectorială, raster și text. Poate fi exportat din mai multe aplicații. Poate conține mai multe pagini și elemente interactive.

CONTRA: Limitat la Windows și Mac OS. Dificil de editat. Adesea nu este integrat pentru vizualizarea pe paginile web.

PDF este standardul aproape universal pentru documente și grafică.

BMP

UTILIZAT PENTRU: Mult depășit, este utilizat în sistemul de operare Windows.

PRO: Fără compresie. Suportat de aproape fiecare sistem.

CONTRA: Dimensiunea relativ mare a fișierului. Nu acceptă CMYK. Nu poate fi comprimat.

BMP este un format vechi de fișiere raster, dezvoltat de Microsoft, pentru a stoca fișiere într-un format independent de dispozitiv. Nu trebuie confundat cu termenul mai general de bitmap, care descrie o hartă a pixelilor (dintre care .bmp este inclus).

Concluzii fișier de imagine

Poate nu ești pasionat atât de în detaliu de formatele unui fișier de imagine, decât dacă oferi servicii de design grafic. Însă, dacă ești un specialist SEO trebuie să știi ce formate sunt potrivite pentru web design. Este un element important pentru orice strategie de marketing digital.

Informațiile din acest articol trebuie să fie cunoscute de orice specialist în promovarea online. Ele te pot ajuta să-ți lărgești paleta de abilități de marketing digital. Vei putea ști ce să ceri de la membrii echipei și vei înțelege mai bine atunci când aceștia îți explică detalii mai tehnice.

Înapoi sus