Sari la conținut
Ce este o găzduire partajată?

Ce este o găzduire partajată?

Găzduirea partajată este un tip de găzduire web în cadrul căreia numeroase site-uri web sunt regrupate într-un grup comun de resurse informatice în cadrul aceluiaşi server.

Astfel, capacităţile de stocare RAM şi de CPU ale maşinii fizice care serversc găzduirii sunt dispersate între diferiţii utilizatori.

Fiecare site web găzduit pe un server partajat este încărcat prin intermediul unui domeniu care îi este propriu, este stocat pe o parte dedicată a discului.

Astfel, diferite proiecte pot fi conduse de mai mulţi utilizatori care folosesc aceeaşi platformă de material informatic.

Găzduirea partajată este o soluţie mai puţin costisitoare şi extrem de apreciată de către debutanţi.

În acest articol vă prezentăm câteva din avantajele şi dezavantajele acestui tip de găzduire.

Avantajele şi dezavantajele găzduirii partajate

Găzduirea partajată se adresează înainte de toate administratorilor de site-uri web privaţi precum şi companiilor mici şi mijlocii care vor să propună o ofertă online unei cantităţi de vizitatori calculabile şi relativ restrânse.

Avantajele găzduirii partajate sunt numeroase pentru acest grup ţinta.

Acest model este totuşi mai adaptat debutanţilor şi nu prezintă capacităţile necesare realizării unui proiect complex şi profesionist precum un magazin online care generează mult trafic spre exemplu.

Pentru astfel de proiecte mai potrivite sunt găzduirea dedicată sau găzduirea Cloud.

Datorită faptului că toţi utilizatorii împart acelaşi resurse, resursele unei platforme de găzduire, tarifele sunt mai avantajoase, ştiind că aceste costuri sunt împărţite de către toţi utilizatorii platformei.

În plus, găzduirea partajată nu generează costuri în ceea ce priveşte administrarea maşinii fizice spre deosebire de serverele personale.

Cheltuielile cauzate de actualizări, reparaţii şi mentenanţa sunt în grijă furnizorului de găzduire web.

Articole recomandate:

Astfel, utilizatorii se pot consacra în întregime proiectului lor web.

În plus, numeroşi sunt furnizorii de găzduire web care pun la dispoziţia clienţilor unelte de configurare facile.

În ceea ce priveşte dezavantajele, găzduirea partajată impune în mod obligatoriu o utilizare restrânsă a materialului informatic.

La fel ca diferitele site-uri web găzduite împart resursele aceluiaşi server, utilizatorii acestui tip de găzduire nu pot beneficia de totalitatea capacităţilor serverului.

Dacă un site web de pe platforma de găzduire prezintă un trafic extrem de ridicat, utilizarea de date poate prejudicia activitatea altor site-uri web de pe platftoma.

De altfel, posibilităţile de acces şi de administrare sunt mai reduse în cazul acestui tip de găzduire web.

Configuraţiile de bază pe maşina fizică şi tot ceea ce ţine de utilizatori nu pot fi efectuate decât de către furnizorul de găzduire web.

În termeni de securitate şi stabilitate, găzduirea partajată beneficiază de o administrare profesională efectuată de către furnizorul de găzduire web.

O alternativă la găzduirea partajată cu plata ar fi cea de free hosting (găzduire gratuită). Însă, în acest caz, utilizatorii nu beneficiază de un sub-domeniu.

O altă alternativă la găzduirea partajată ar putea fi găzduirea unui server de către administratorul site-ului.

Această soluţie este recomandată doar celor experimentaţi şi companiilor care sunt în măsură să finanţeze costurile de întreţinere ale acestei infrastructuri informatice.

Înapoi sus